Jagten på den ideelle vægt

 

Af Sofia Manning

Vores spisemønstre maskerer andre mønstre.

Ofte også et, der handler om at tage ansvar. Du kan forestille dig dit spisemønster som et par skyklapper, der forhindrer dig i at se, at livet er en fest lige omme på den anden side. Et røgslør, der får dig til at udsætte karrieren, til ikke at være så social, som du ellers gerne vil være, og som forhindrer dig i at springe ud i det, du inderst inde brænder for. 

Spørg dig selv, hvad du egentlig drømmer om. Har du tænkt over det for nylig? Udover, måske, en slank krop? Bruger du i virkeligheden din energi, din opmærksomhed på noget ydre, på at drømme om noget overfladisk og egentlig ligegyldigt, som samtidig forhindrer dig i at leve det liv, du i virkeligheden ønsker mere end noget andet? 

Mange bilder sig selv ind, at når bare de når den helt rigtige vægt, så følger alt det andet med: Selvtilliden, den rigtige partner, det fede job, overskuddet i hverdagen, gnisten i ægteskabet. At når bare de lige får vægten X antal kilo ned, så rykker de på alt det andet. Sådan fungerer det ikke. Det fungerer lige omvendt! Man når ikke sine drømme, før man går efter dem. Og hvis du bliver ved med at udskyde dem, når du dem aldrig.

Når vi ikke handler på vores drømme, er det ofte fordi vi frygter, hvad de fører med sig. Vi er bange for, at vores ambitioner alligevel ikke bliver indfriede, at vi ikke kan håndtere succes, at vi oplever fiasko.

Jagten på den ideelle vægt er en nem måde at undgå at tage ansvar. Maden og vores fokus på den fungerer som en buffer, der holder drømmene på afstand. Dermed er de så godt som uopnåelige, og når en drøm er uopnåelig, kan den heller ikke skuffe os. På den måde kan man sige, at et overdrevent fokus på mad "beskytter" mod angst og skuffelse, men kun på den korte bane. Problemet er nemlig, at der i sidste ende ikke er noget mere skuffende end at parkere alle drømmene. Det er det samme som at sætte sit liv på pause. 

Du har kun ét liv. Brug det på det, der er vigtigst for dig! Sæt livet på play!